Що повинен знати тестувальник: стек технологій для початківця

У деяких компаніях є цілі відділи performance-тестування — контролю продуктивності ПЗ і навантажень на додатки. Usability-тестувальники перевіряють, наскільки продукт зручний у використанні та привабливий для користувача. Навчальні заклади сьогодні не можуть Вакансія Quality Assurance Lead відповісти на попит IT-індустрії. Все змінюється так швидко, що те, про що ви дізнаєтесь в університеті через 5 років, може виявитися неактуальним, коли отримаєте диплом. В університетах не вчать тестуванню мобільних додатків. В ІТ-індустрії є багато людей, які не мають відповідної освіти, і вони часто досягають добрих результатів.

Які бувають тестувальники і що вони роблять

Швидше записуйся на курс з QA від GoIT, щоб почати навчання. Якщо ще не впевнений у виборі професії, пройди наш безплатний марафон. Протестуй реальний проєкт, знайди баги, створи баг-репорт і перестань сумніватися у своїх силах. Мрії збуваються, якщо запастися терпінням і докласти зусиль. Має достатній набір навичок для того, щоб бути автономною одиницею в рамках більшості задач, а також релевантний досвід, який допоможе попередити деякі помилки на етапі планування. Також я зустрічав думку, що мідл здатен менторити джунів, але я б не сказав, що це буде повноцінний менторинг — радше інструкції для конкретних проєктів.

SMART – цілі: найкращий помічник у плануванні для програмістів

За даними опитування Work.ua серед зареєстрованих шукачів з досвідом роботи тестувальником. До обов’язків цього спеціаліста входить розробка сценаріїв тестування, тест-кейсів, їх прогін, складання звітів про виявлені помилки (часто іноземною мовою). Працюючи в Scrum-команді, тестувальник знає, що в одному випадку треба звертатися до продакт-оунера, а в іншому – до Scrum-майстра. Він розуміє цикл спринту і може адаптувати свої завдання згідно з ним. Він знає, як підготуватись до щоденних стендапів (зустрічей) і як вони проходять.

Вас зацікавила професія «Тестувальник ПЗ»?

До цього він працював у соціальній сфері й очолював громадську організацію, проте вирішив змінити напрям. Трохи підтягнув інгліш і ближче до випуску почав відправляти резюме. Загалом йому вистачило тижня, щоб знайти роботу в американській компанії.

Як стати тестувальником ПЗ (QA спеціалістом) в Україні

Їхня різниця в тому, що перший стежить за якістю продукту і проводить усі тести вручну, а другий автоматизує тестування шляхом написання скриптів. Automation QA використовує певну мову програмування та фреймворк для того, щоб створювати програми, які будуть проводити тестування продукту замість самого фахівця. Для розуміння всіх взаємозв’язків продукту, без якого легко пропустити в продакшн серйозні баги, потрібні час, знання, увага і досвід. Згодом у QA виробляється інтуїція, яка необхідна, оскільки повна перевірка всіх можливих сценаріїв занадто трудомістка та іноді попросту неможлива.

  • У лютому Антон закінчив курс «Тестувальника з нуля» в GoIT.
  • Навчитися тестувати програми не так складно, тому новачків тут багато.
  • Якщо не бажаєте самостійно шукати інформацію, тоді можна купити платний онлайн курс.
  • На кожен баг він заводить окремий баг-репорт, де детально описує помилку.
  • Однак ключем до просування є постійний розвиток – якщо ви думаєте про роботу автоматичного тестувальника, то не чекайте, поки ви навчитеся програмування.

Тестування мобільних програм та ПЗ для десктопу: навіщо ставати тестувальником програмного забезпечення?

Платні курси, яких безліч, частіше дають ширшу програму підготовки. Зазвичай тестувальник займається перевіркою самої програми, її працездатності та зовнішнього вигляду. Але часом до цих завдань додається перевірка і технічних інструкцій, і баз даних, і бізнес-процесів, і потреб замовника, і навіть роботи команди розробки. Agile – сімейство гнучких методологій розроблення програмного забезпечення, яке дозволяє випускати продукт невеликими частинами, постійно доповнюючи його і вдосконалюючи.

Хто такий тестувальник і QA спеціаліст

Software Testing Udacity — спробувати безплатний онлайн-курс.

У парі з Git він дозволяє розробникам зберігати свій код онлайн, а потім взаємодіяти з іншими розробниками в різних проєктах. Насправді і мануальний, і автоматизований напрямки мають багато спільних вимог, оскільки їхній фундамент однаковий. Давайте почнемо з розгляду Manual QA, а потім плавно доповнимо його інструментами Automation QA. В першу чергу фахівець повинен вивчити основи тестування.

Що повинен знати тестувальник

Даний термін описує стандартизований спосіб інтеграції веб-застосунків з використанням різних протоколів, наприклад XML, TCP/IP, SOAP, WSDL та UDDI. Сказати точний рівень володіння SQL нелегко, оскільки це залежить від складності проєкту. Десь знадобиться базовий рівень SQL, а десь потрібно бути дуже підкованим.

Що повинен знати тестувальник

Методологія гнучкого розроблення є дуже важливою для тестувальника, оскільки він бере участь у виробничому циклі так само, як і розробники. Система баг-трекінгу, яка допомагає виявляти, реєструвати і контролювати баги, знайдені в ПЗ, що розробляється, а також відстежувати процес усунення цих помилок. Є командним інструментом, що спрощує процес взаємодії розробників та тестувальників, а також різну баг-трекінгову діяльність в принципі.

(Сподіваємось, ти так не кажеш, бо в цей момент десь плаче один QA). А ще цю професію досить легко опанувати – 3 місяці навчання й можна йти на стажування чи працювати як Junior QA в ІТ-компанії. Професію тестувальника історично вважають одним із найлегших способів почати кар’єру в IT.

Крім того, важливі також компетенції зі сфери бізнес-аналізу та управління проєктами. Наприклад, розуміння, що таке ризики та як ними керувати (є навіть risk-based підхід до тестування), цикл розробки та ролі в ньому тощо. Пам’ятай, що пошук багів – це лише одна зі складових тестування. А от справжня ціль QA – дізнатися, чи відповідає продукт вимогам замовника. Тобто чи правильно програма виконує всі покладені на неї завдання. Професію тестувальника вважають найлегшим способом потрапити в IT.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/